Információk a rönkházépítésről

 

Az interneten, fórumokon bőségesen lehet olvasni a rönkházakról és ezek építéséről. Ebben a sokak számára ismeretlen témában sokszor számunkra téves- vagy csak részinformációkat olvashatunk. Most nem kifejezetten a rönkházak építéséről, tulajdonságairól szeretnék írni. Az alábbiakban az előzetes tájékozódásról, ráhangolódásról, tervezgetésről, nevezzük úgy, hogy a „bemelegítésről” lesz szó. Ez mindig aktuális téma és minden bizonnyal segítség egy rönkház vagy hagyományos ház építésének elkezdéséhez.

Szinte minden nap kapok e-mail-eket az alábbiakhoz hasonló tartalommal. Sokszor ezeket - már a megszólításból is láthatóan, - körlevélként küldik el számos helyre. Az első levélben többségében természetes és jó kérdések fogalmazódnak meg, míg a második levél nem egy rönkház rajongóra vall és pusztán a költségek oldaláról közelíti meg az otthona megteremtését:

"Nekem nagyon tetszik ez az egész amit a rönkházak képviselnek!!! Viszont én egy kicsit, a feleségem pedig nagyon tart az "ismeretlentől", a felmerülő extra költségek, a fa Idővel roskad, a fa ápolása 5-6 évente - ennek a költsége, kell-e szigetelni, milyen karbantartást igényel és kb. mennyivel drágább, mint egy hagyományos pl. ytongból épült családi ház!?"


"Tisztelt Cím! Interneten találtam a honlapjukat és érdeklődni szeretnék, ha van telkünk, hogy kb. egy egyszintes vagy kétszintes 140 m2 ház (4 szobás) mennyibe kerülne kulcsrakészen?
Illetve kb. mennyi idő alatt építenek fel egy rönkházat? Gerendaházat is készítenek vagy csak rönkből? Melyiket ajánlja és a rönk/gerenda házakat lehet úgy is elkészíteni, hogy belül ne tiszta fa legyen, hanem mondjuk rendes fallal néhol?"

A rönkház gondolata

Rönkházban szeretne élni?  Szereti, ahogy kinéz?  Jó érzés rönkházban lenni? De hogyan is kezdjek hozzá? A költségvetés? A forma?  Vagy előbb egy építőt kéne találni?

Előzetesen néhány kérdés, melyet biztosan fel kell tennie önmagának.

Mennyit engedhetek meg magamnak? Hány gyereket tervezek a jövőben? Hol fogok élni? Megvan bennem minden egy rönkház felépítéséhez?  Ha nem tesszük fel előzetesen saját magunknak ezeket a kérdéseket, a rönkház megépítése nagyon keserves és nehéz lesz. Ha azonban megtaláljuk a válaszokat  a feltett kérdésekre és azokat rugalmasan kezeljük az építkezés során (alakítva a felmerülő problémákhoz), akkor nagy esélyünk van az építkezés sikeres befejezésére.

Gondolja át  a költségvetését!

Mennyit engedhet meg magának anyagilag? Ez az első, ahol kezdeni e kell. Ha hitelt szeretne felvenni, akkor a bankjánál kell érdeklődnie, hogy mennyi lesz majd a havi törlesztő részlet. Ez mindenképpen segítség a költségvetéshez. Ha saját spórolt pénzből építi a házat, akkor is számolnia kell, és ne felejtse, hogy egy ásott kút, pincehelyiség vagy egy második vizesblokk is jelentős költségekbe kerül. A farönkök az egyik legolcsóbb részét képezik a rönkháznak.

Természetesen mindig van lehetőség menet közben is spórolni a költségeken, és igyekszem minden trükköt elmondani, bevetni egy építkezés folyamán, a költségek csökkentése érdekében. De vegyük tudomásul, hogy a rönkház építése pénzbe fog kerülni, és lehet, hogy még egy kicsit többe is, mint egy normál ház építése.

Mi tetszhet egy rönkházban?

Nyugodtan nézegessék az újságokat, magazinokat, amiben rönkházak szerepelnek. Egy lépcső, ablak, kivilágítás, vagy bútor jó ötlet lehet. De óva intek mindenkit, hogy megtartson minden újságot. Egy-egy képet ki lehet vágni és be lehet ragasztani egy füzetbe. Így könnyen meg lehet később találni és mutatni a kiválasztott rönkházépítő mesternek vagy tervezőnek. Ebbe a füzetbe feljegyzéseket is készíthetnek azokról a dolgokról, amiket mindenképpen szeretnének a rönkházba beépíteni. Bárkivel is tárgyalnak vagy dolgoznak együtt, ez a kis füzet legyen kéznél! Ennek a füzetnek a csinosítgatását azonban nem kell túlzásba vinni, az a lényeg, hogy ami tetszik és lényeges, ebben egy helyen legyen.

Az építési környezet

Mielőtt nekikezd egy ház megtervezésének, építésének, ismernie kell a helyszínt, ahová építeni szándékozik. Ne csak kiválasszon egy házat a katalógusból, és feltételezze, hogy illeszkedni fog a telekre. A telek lapos vagy meredek? A legjobb kilátás hová esik? A szomszédok melyik oldalon milyen közel vannak? Hogyan oldja meg a közműveket és ez mennyibe kerül? Kap-e elég fényt? Ismerje meg a területet alaposan! Többször látogasson el a telkére, lehetőleg mindig más napszakban, és fényviszonyok között.

Általánosságban ne építsük a házat a telek legszebb helyére, ezt tartsuk meg a kert számára, és ne veszítsük el az alagsor vagy pince kedvéért. Gondoljuk át, hol lesz a kocsi beálló? Hol van a legjobb esti és reggeli napsütés? Melyik terület fog egy kis egyedüllétet biztosítani? Vannak-e fák, amiket nem szeretne kivágni?

Úgy tervezzen, hogy a rönkháza tökéletesen illeszkedjen a telkére, birtokára, életstílusába és a költségvetéséhez.  A rönkház, amit a magazinban a képen lát a hegyi szurdokban a tó mellett, nem biztos, hogy ugyanolyan jól fog kinézni a lakóparkban vagy a falu szélén.

Mi az, amire szüksége van egy rönk otthonban?  Mi az, amit akar egy otthonban?

Ez lenne a következő lépés, hogy csináljon egy listát azokról, amikre mindenképpen szüksége van – ellentétben azokkal, amiket akar, hogy az otthonában legyen. Valószínűleg szerepelni fog a listában a fürdő, wc, konyha. De hány hálószobára van szükség? (azaz hány ember fog állandóan ott aludni, nem számolva a vendégeket?) Szükség van egy külön étkezőre? Vagy elég a nappali egy része? Vegyen sorra minden helyiséget: tároló, nappali, búvóhely, barkács helyiség, mosókonyha, stb. Tényleg szüksége van rá? Vagy csak akarja, hogy legyen? Végül vegye sorra azokat a dolgokat is, amik biztosan nem kellenek a házba. Például egy kétszintes ház határozottan rossz választás, ha valaki kerekes széket használ, vagy a nagyszülők számára.

A következő listán szerepeljenek azok, amiket igazán szeretne, hogy a házban legyenek, de nem igazán lenne rá szüksége.  Például: kő kandalló, pezsgőfürdő, könyvtár, dolgozószoba, varró szoba, extra hálószoba, vagy borospince.

Remélem, érthető. Tegyen különbséget a nélkülözhetetlenül szükséges dolgok és azok között, amit csak szeretne. Például, ha két felnőtt lakik egy nyugdíjas évekre tervezett rönkházban, ahová a felnőtt gyerekek évente 1-2 alkalommal látogatnak el, ott az extra hálószoba nem annyira szükséges, mint inkább akart kiegészítő.  Nehéz a saját életünket objektíven megfigyelni úgy, hogy a jövőbe tekintünk a múlt helyett, de mindenképpen meg kell próbálnunk.

Ha összekeveri a szükségleteit a vágyakkal és nem választja el, akkor egy drága házat fog építeni.

Egy ház építése egyébként is gyakran akkor érkezik életünkbe, amikor személyes életünk is változás alatt áll. Gyerek születése, felnőtt gyerek épp elhagyni készül a szülői házat, új munkahely, új élet, nyugdíj vagy ezek tervezése. Végig kell gondolni ezeket is és ennek megfelelően tervezni az új házat.

A rönkház megtervezése

Egy hivatásos tervező nagy segítség a rönkház megtervezésénél. Próbáljon valaki olyat találni, aki tapasztalt a tervezésben, és akivel jól megértik egymást (aki hallgat Önre) és ráadásul olyan legyen, akinek van már tapasztalata a rönkház tervezésben. Sokan ismerik a betont vagy acélt, de viszonylag kevesen a fát, ezért fontos, hogy olyan embereket találjon, akik ismerik és szeretik ezt az anyagot, legyen ez mesterember, kivitelező, tervező, építész. Ha a kiválasztott tervező pl. azt állítja, hogy nem lehet 5 méternél nagyobb távolságot áthidalni farönkkel, vagy, hogy minden tetőgerendának szüksége van egy acél megerősítésre 50.000 Ft áron, akkor eljött az ideje másik mérnököt keresni.

Lehetőleg kerüljük el azokat a tervezőket, akik még sosem dolgoztak rönkházzal, illetve azokat, akik nagyon szeretnék megtervezni első rönkházukat. Nem fog sokat lendíteni a ház megtervezésében, ha a tervező és Ön is újoncok a témában. Semmiképpen ne kérjen meg egy barátot, aki mérnök vagy a hozzátartozóját, aki mondjuk belső építész, hogy tervezze meg az új rönkházat. Nekik nincs gyakorlatuk ebben, akármennyire is professzionálisak út vagy híd tervezésében. Maradjanak inkább barátok. Biztos vagyok benne, hogy minden rönkház építőnek van saját tervezője, akit ajánlani tud.

A tervezést kezdjék a terület rajzával, térképével, valamint a jegyzetfüzettel, amiről már előbb beszéltem. Ismét kérdéseket kell feltennie: Milyen az életstílusom: rendszerető vagy laza? Mekkora magánéletet szeretnék a házon belül? Melyik részét használom a legtöbbet a háznak? Melyik helységek lesznek nyilvánosak? Ki melyik helyiséget használja? Melyik közfalam legyen rönk, és melyik készüljön más megoldással?

A legelső kérdés, amit a tervező fel kell, hogy tegyen Önnek: hogy mennyi a költségvetése? Ha ezt a tervező nem kérdezné, Önnek kell elmondania. Előzetesen a tervező feladata, hogy a költségeket az irányvonalakon belül tartsa. A költségeket már a tervezésnél kell elkezdeni lefaragni. Ne fogadjon el a valóságtól elrugaszkodott tervet, arra alapozva, hogy majd talál egy építészt vagy később kivitelezőt, aki a költségeket lefaragva, valóra tudja váltani álmait. 

Tanulmányozza a rönkházak építésének szabványait, amit egy közelben lévő kiválasztott rönkház-építő mestertől könnyen beszerezhet. Az ebben lévő információk nagy segítséget adnak a tervezőnek és Önnek a ház megtervezésében, készítsen a mérnöknek is egy másolatot belőle. Lehetőleg a kiválasztott rönkházépítő szakember is vegyen részt néhány tervezői megbeszélésen. A  rönkházépítő mester gyakorlati oldalról tudja megközelíteni a felmerülő kérdéseket és ez is segíthet a költségek lefaragásában, pl: könnyen elképzelhető, hogy sikerül olyan házat tervezni amelyhez aztán nem sikerül beszerezni a szükséges hosszúságú rönköket, vagy éppen ezeket nem könnyű szállítani.

Ha talált valahol egy tervet és ez alapján szeretné megépíteni a rönkházat, mindenképpen konzultáljon egy rönkházépítővel és egy tervezővel a tervről. Ez különösen igaz, ha a terv nem egy kézi készítésű rönkházhoz készült. A rajzoktól függetlenül természetesen még nagyon sok információ szükséges a költségek megbecsléséhez.

Mi az, amit saját kezűleg szeretne elvégezni az építés folyamán?

Mire van ideje? Mihez értek? Mi az, amit meg szeretnék tanulni a rönkházépítéssel kapcsolatban? Mi az, amit önmaga szeretne csinálni? Mennyi időt tud ráfordítani? A kérdések mérlegelése segíteni fog, hogy megtalálja a helyét az építési folyamatban. Egy leendő rönkház tulajdonosnak három pozíciója lehet az építkezés során.

-         saját maga építi a házat (fűrészel, szögel stb.)

-         szervezi a házépítést (felbérel, alkalmaz embereket, hogy végezzék el a részfeladatokat)

-         vagy egy céget megbíz az egész építkezéssel

Vagy a fentiek kombinációja is lehet. Mindenkinek el kell döntenie, hogy a fentiek melyikével tudja leghatékonyabban elérni célját.  Mindenesetre, törekedjen arra, hogy az építkezés helyszínéhez közel lakó iparosokkal, építőkkel végeztesse a részmunkákat, ezzel ismét komoly összeget spórolhat meg, és később is gyorsan megtalálható a közeli szakember.

Mire van még szüksége, amire nem gondolt?

Az építés helyszínén ideiglenes áramforrás, mellékhelyiség, raktár, autóbehajtó teherjárművek behajtására, építőanyag tároló terület.

És végül is, mennyibe fog kerülni a rönkházam?

Megvan a terv, és hogy milyen szerepe lesz az építkezésen. Elkezdhetjük a költségek számolását. Néhány építő a négyzetméter alapján határozza meg az árat, a többség azonban ennél több információra kíváncsi. A tervezők az árak megítélésében többségében nem pontosak, az építés vezetőknek és kivitelezőknek ennél jobb információik vannak. Az első árbecslésekért általában nem kell fizetni, azonban nem szabad kihasználni az építőket. Egy minőségi ajánlat összeállítása nem 5 perc munka és egy profi építő nem is fog összecsapni egy ajánlatot.  Ha legalább egy tucatnyi ajánlatot kér akkor egyértelműen az ár és nem a minőség alapján fog dönteni, ez később komoly bosszúságot okozhat.

A terveket bőven elég két építőhöz eljuttatni, akiknek legalább 20 órai munka egy pontos kalkuláció elkészítése. Egy okos építő nem fog ennyit ebbe invesztálni, ha nincs esélye a munka elnyerésére. Az ajánlathoz mindenképpen egy személyes találkozó is, szükséges, amely Önnek néhány ezer forintba, és egy kis szabadidőbe fog kerülni. Költségtérítés fejében megoldható, hogy a kivitelező utazzon Önhöz. 

Az ár túl magas

Ha az első becslések a költségvetésen belül vannak, akkor nincs semmi gond. Általános szabály, hogy a rönk falak megépítése a teljes költségvetés 30-40%-a.

Ha az ár túl magas, ismét vissza kell térni a vázlatfüzethez és rajztáblához. Ismét át kell néznie a „szükségem van” és „akarom” listákat. Két ember fog lakni a házban, mégis 3 szobám van.  Ha minden este a konyhában vacsorázom, akkor nincs is szükségem a külön étkezőre. A karácsonyi látogatás után a gyerekek úgyis hazamennek, de majd legfeljebb a nappaliban kinyitjuk a kanapét egy estére. Hacsak nem vagyunk vagyonosak, mit hagyhatunk ki a tervekből? A tervezők mindjárt azt mondanák, hogy vegyen vissza az alapterületből, de nem ez az egyetlen módja a spórolásnak. A boltíves plafon rácsos tetőszerkezettel, vagy az oszlopos alátámasztás feltétlenül szükséges? Talán a garázs lehet egy kicsit kisebb és nem rönkből? (ez mindig jó hely a spórolásra). A sarkok, illesztések számának csökkentésével jelentősen csökkentheti a költségeket. Az én saját házam 4 rönk sarokponttal készült, de építettem már olyat is, amelyben a mellékhelyiségben volt ennyi. Számtalan módja van még a spórolásnak, a tapasztalt építők tudnak is ebben segíteni.

Érdemes megfontolni még néhány költség későbbre halasztását: egyelőre ne fejezze be a pincét, a terasz ráér még két év múlva, és a márvány kandalló is. A végső igazítások költségei is nagymértékben számítanak, minden kis részlet nagy hatással van a végösszegre. Gondoljon arra, hogy egy villanykapcsoló kapható 350 Ft-ért, de 2000 Ft-ért is, és milyen sok kell belőle. A feladatok megismétlése (mert elrontották) mindig többe kerül, mintha elsőre jól sikerült volna. Még ha egy jó rokona elektromos mérnök, az akkor sem fogja feltétlenül azt jelenteni, hogy olcsó és minőségi huzalozást fog készíteni önnek, és lehet, hogy az elektromos művek ellenőre sem veszi át, a 2000 Ft-os kapcsolók ellenére sem. Ezek értelmében itt azzal spórolhat a legtöbbet, ha okosan oldja meg a feladatokat és nem olcsón, és még késést sem fog okozni a menetrendhez képest.

Kezdődhet az építés

Az építőmesterek és Ön között a kapcsolat az építés hosszú ideje alatt feszültté válhat  és ez problémákat szülhet. Esetleg ezek a problémák jogi útra is terelődhetnek, amit mindenképpen jó elkerülni. Igyekezzünk elkerülni az ilyen problémákat az egymással való tisztességes bánásmóddal és próbáljuk elérni, hogy az építkezés rendben haladjon. Őrizze meg végig nyugalmát, és józan ítélőképességét, valamint várja el ezt mindenkitől, akivel együtt dolgozik. Rendezze fizetnivalóit időben, a késői fizetés silány módja az emberekkel való bánásmódnak, akiknek ígéretet tett, és ezzel gyakran további problémákat generál az építési területen. Komoly problémákat, félreértéseket egy harmadik személy bevonásával (mediátor) igyekezzünk rendezni, esetleg külső szakértőt is vonjunk be a probléma megoldásába. A közösen megtalált segítő megoldást a leggyorsabban hajtsák végre és így lezárható az ügy.

Rönkházról álmodni jó, rönkházat tervezni építeni még jobb feladat.  De ne feledjük, hogy rönkházban élni a legjobb, amit elérhetünk.

(Ez az útmutató szabadon kivágható és beragasztható a kis füzetbe, amelynek címe: Rönkház-tervem.)

 

A tévhitek elkerülése érdekében a faházakról

A faházak típusai:

1. Gerendaházak

Négyszögletes, vagy téglalap alakú, fából készült házak

2. Rönkházak

Gépi rönkházak

esztergált rönk: henger alakú, szabályos, 20-22 cm átmérőjű, kör keresztmetszetű, gépek által egyformára alakított rönkökből áll.

Kézi készítésű rönkházak

- Piece-en-piece:

A piece-en-piece rönkhézaknak nincsenek sarokillesztékeik. Ezek oszlopok közötti panelekből állnak, mely panelek ugyanolyan faragva-illesztett rönkökből állnak össze, mint a scribe-fit technikánál. Ez a stílus a történelmi francia-kanadai épületekből ered, de pontos eredete nem ismert.

- "Chink" (hézagos):

A rönkházak egy népszerű válfajában hézagok, rések vannak a hosszanti rönkök között (ahol hosszanti vágatok lennének a faragott-illesztett házaknál). Ezeket a hézagokat "chink"-nek hívják, mely egy régi angol szólásból ered: "chink your armor" (rés a pajzson). A barázdás régiók mindig hézagosak, de van, hogy a sarokillesztékek is azok. Az anyagot, amit tömítésre használnak, "chinking"-nek hívják, mely az évszázadok során számtalan különböző anyagból állt össze. A szárított mohától a lószőrön át az agyagig és cementig bezárólag bármi lehetett. Mostanában szintetikus anyagokat használnak, mely olyan, mintha tömítést homokkal kevertek volna össze. Ez az anyag - mely domináns a piacon - jelentős újítás a korábban használt anyagokhoz képest. Ezek a típusú házak nem feltétlenül olcsóbbak, mint a "scribe-fit" technikával készültek. Azonban az igaz, hogy kevesebb munka van velük, hisz a hosszanti barázdákat itt nem kell kifaragni, azonban több időt és alapanyagot igényelnek, miután a váz elkészült. Mivel a rönköknek mind a külső, mind a belső oldalánál ki kell tölteni a hézagokat, így egy ilyen ház esetében a kitöltés kétszer olyan hosszú, mint a felhasznált rönkök hossza, melyet, ha egy profi csapat végez el, akkor jelentős költségnövekedést eredményezhet.

- Kézi készítésű "scribe-fit" (faragva-illesztett) házak:

A kézi előállítású házakat - ahogy a nevében is benne van - kézzel készítik. Minden egyes természetes rönköt az ember faragja ki és illeszti a következőhöz. Úgy gondolom, hogy egy falnak tömör rönkfából kell épülnie ahhoz, hogy tényleg rönkfalnak hívhassuk. A rönk házaknak van egy csupasz jellegzetes megjelenése. Emiatt az emberek egyik része vonzódik hozzá a másik nem. Az én munkámat megkönnyíti, hogy Ön máris érdeklődik a rönkházak iránt. Honlapom a "scribe-fit" (faragva-illesztett) építési technikát mutatja be, ahol a falban minden egyes rönk teljes hosszában van egy horony és sarokillesztés, melyekkel az alatta és fölötte fekvő természetes rönkökhöz hézag nélkül illeszkedik. Ez a technika ismert még "skandináv technika", palástos, résmentes vagy teéjes-faragott néven is, s ez az a technika, mely a rönkházépítés művészetének legmagasabb foka. Számos sarok-illeszték és hosszú barázda típus létezik, melyet használunk, valamint a rönkök lehetnek természetes gömbölyűek, vagy vágottak (ahol is a rönkök függőleges oldalait egyenesre vágják). Azonban mindegyik kézi készítésű scribe-fit rönkház ugyanolyan kúp alakú rönköket használ az építéshez, melyek sokkal jobban megtartják természetes alakjukat. A rönkház egy őszinte építészeti stílust képvisel, az építőanyag a ház külső és belső oldalán teljesen azonos. A teljes struktúra (a bőr, az izmok, és a váz) látható a rönkház falaiban.

Azt vettem észre, hogy számos rönkházrajongó egyben olyan személyiség is, akinek fontosak a részletek. Szükségük van minden információra, és teljesen úgy érzik, hogy tökéletesen tudnak ítélni, mérlegelni, és döntést hozni saját maguk is. Ezen a honlapon megpróbálom biztosítani az információt, amire szüksége van. Manapság könnyen hozzáférhető minden szükséges információ a világ bármely pontjáról, azonban tartsuk észben, hogy a véleményeket könnyen és egyszerűen lehet megosztani, viszont a tudás megszerzése sokkal több időbe kerül.

 

Ajánlott irodalom

Robert  W. Chambers a világ legismertrebb kézműves rönkház építő szakembere. Több cikk és rönkház építési bestseller tankönyv szerzője. Több évtizedes tapasztalatát mint egy tanár, világosan és tömören  adja át könyvében. Mielőtt rönkház építésen gondolkozik vagy éppen rönkházépítésbe kezdene, feltétlenül tanulmányozza át rönkházépítésről írt könyvét. (magyar fordítás is megoldható ez ügyben hívjon telefonon) Én is az ő könyvében leírtak alapján építek natúr rönkházat.

Az Ön saját rönkház tervezete!

Egy rönkházban szeretne élni? Szereti ahogy kinéz? De hol is kezdjen hozzá?
Költségvetés? A dizájn? Vagy előbb egy építőt kell találni? Ez a dokumentum végigvezeti
azokon a lépéseken melyek egy rönkház építése során felmerülhetnek.
Néhány kérdést azonban fel kell tennie magának. Mennyit engedhetek meg magamnak?
Hány gyereket tervezek a jövőben? Hol szeretnék élni? Megvan bennem az ami ahhoz kell hogy felépítsek egy saját rönkházat?
Ha még az elején megválaszoljuk ezeket a kérdéseket és a válaszokat rugalmasan kezeljük
az építkezés során - alakítva a felmerülő problémákhoz, akkor nagy esélyünk van hogy sikerrel felépítsük házunkat.

Az legfőbb kérdések megválaszolásához szeretnék először segítséget nyújtani.
Ez egy ingyenes e-mail-szeminárium keretében lehetséges, melyre a

kapcsolat@durnipal.hu  címen jelentkezhet

Tartalom:

Rönkkel való építkezés
Miért építsünk rönkből?
Szépség és tartalom
Tévhitek
Az R-érték
Levegő beszivárgás
Hő tömeg-beágyazott energia
A rönkházak nem pazarolnak a fával

Lépésről lépésre a rönkházunk felé
Ismerd a költségvetésed!
Mik azok amiket vonzónak találsz egy rönkházban?
Ismerd a környezetet ahová építesz.
Mi az amire Szükséged van egy otthonban? S mi az amit akarsz egy otthontól?
Az új otthonod megtervezése
Mi az amit te akarsz csinálni?
Építésvezető? Te mint saját magad építésvezetője?
Ha az ár túl magas
Mielőtt elkezded az építkezést

Rönkházat szeretne építeni?... Kattintshon ide!