Miért rönkház?

 

A rönkház nem egy hétköznapi ház. A leendő rönkháztulajdonosnak fel kell tennie magának a kérdést, mielőtt az otthonteremtésbe belefogna, hogy valóban neki való "műfaj"-e ez a ház. Valóban megfelel-e saját, és (akár leendő) családja szükségleteinek, tud-e, és hajlandó-e szemléletet is módosítani, természetközelibb, folyamatosan figyelmes és tevékeny életet élni a rönkházban? A rönkházépítés során ugyanis a leendő tulajdonosnak célszerű résztvenni minden munkafolyamatban, és a későbbiekben a ház ritmusát felvéve, annak minden apró-cseprő kezelési-karbantartási munkáját saját magának elvégeznie. Hogy miért? Mert úgy lesz igazán az otthona, az élete színtere. És ha már gyakorlatot szerez a rönkházépítés során, az eredetileg laikus, hozzá nem értő rönkháztulajdonosból olyan szakember válik, aki értő szemmel nyomon tudja követni a fa ezen életciklusának állomásait, és szükség szerint saját maga is el tudja végezni a karbantartást. Erre mondjuk azt, hogy együtt él, együtt lélegzik - a saját rönk-otthonával.

A rönkház lelke együtt születik az emelkedő falakkal, a formálódó külsővel. Az építőmester és a ház létrehozásán fáradozó valamennyi szakember - köztük a tulajdonos is - része annak a folyamatnak, amely során a méretes farönkökből - átgondolt, precíz munkafolyamatok során - megszületik az otthon. A rönk, vagyis a fa kézi erővel is munkálható, éppen ezért "tölthető" anyag. Töltését a felhasználása során a környezetéből nyeri - és mindenki, aki az otthon teremtésében résztvesz, arra koncentrál, pozitív energiákkal tölti fel ezt a szép alapanyagot. Ezért van olyan érzésünk a felépült, de még nem lakott rönkházba lépve, hogy abban máris jelen van az otthon melege, a biztonságos hátország ereje, ahonnan kiindulva megvívhatjuk mindennapi harcainkat, küzdelmeinket, de ahová hazatérve nyugalom és biztonság vár. A rönkházban az ember, a család nemcsak lakik, hanem él. Téli estén a kandalló előtt ülve, nyáron a teraszon pihenve hozzálassulunk a fa időtlenségéhez, ritmusához.

Ha valóban megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy rönkházban szeretnénk élni, át kell gondolnunk néhány alapvető dolgot. Nevezetesen: ha van már telkünk, annak adottságai éppúgy befolyásolják a lehetőségeinket (a ház méretére, formájára vonatkozóan), mint - ahogy már előzetesen gondoltunk is rá - az anyagi kondícióink. Egyéni elképzeléseinket (tornyok, rengeteg sarokpont, belső rönkfalak) nagyban befolyásolja az is, hogy egy rönkház nem tervezhető ugyanúgy, mint a kőház, tudomásul kell venni, hogy a legegyszerűbb formák és anyagok felhasználásával jutunk el a legkedvezőbb végeredményig. A rönkház "túlbonyolítása" pedig nemcsak, hogy a pénztárcánkat fogja fölöslegesen megterhelni, hanem idegen és esetlen összhatást nyújt. A rönkházban sincs minden feltétlenül fából, sőt! Az ötletes, főleg pasztell, és kevés élénk színekkel feldobott, kevés bútorral berendezett, szellős belső tér (kis merészséggel) sokkal harmonikusabb lehet, mint amit egy lakberendező beleálmodhat az otthonunkba. Nem a lakberendezők és feng shui-szakemberek ellen szólok, amikor ezt a módszert ajánlom: a mi otthonunk majdnem üres volt, mikor (néhány személyes holmival) beköltöztünk. Ahogy teltek a napok, esték, egyre jobban megvilágosodott előttünk, hogy minek hol lesz a helye, melyik fal, sarok milyen lehetőségeket rejt a berendezés vonatkozásában. A rönkház maga döntötte el, hogy melyik bútordarabunkat hová helyezzük - ez egy hosszú folyamat volt, némi türelem kellett hozzá, de megérte az a néhány hét. Ha a fűtés, étkezés, tisztálkodás és alvás körülményei megoldottak, a ház máris teljes értékű otthon, és fölösleges előrerohanni az időben, vagy sürgetni, gyorsítani mindazt, ami egy természetes folyamat során magától kialakul. A legjobb ötletek nem előre eltervezetten, kikényszerítve jönnek, hanem teljesen spontán. Előtte hosszú ideig csak hangolódunk a házra, és amikor kezdünk "összeérni", attól kezdve az idő már nem hátráltató tényező, hanem a kreativitásunkat serkentő, erősítő körülmény, amivel élni tudunk.

A régi idők építészetében a fa jelentős szerepet játszott, ezért is vonzódunk ma is ehhez az anyaghoz. A fa, terméskő, üveg, acél, tégla és egyéb építészeti anyagok összehangolásával szép életteret alakíthatunk ki. Fából épített házban lakva különleges melegséget és erdőillatot érezhetünk, együtt lakhatunk a természettel. A szép rönkház beleolvad a természetbe, és környezetével együtt él, lélegzik. A rönkház hangulatához hozzá tartozi a kandallóban égő tűz, amelynél hazaérkezve megpihenhetünk.

 

Telefon: 0630/9004238
E-mail: kapcsolat@durnipal.hu

Rönkházat szeretne építeni?... Kattintshon ide!