Gyakran ismételt kérdések.

A rönkház hőszigetelése:

A megfelelő vastagságú 30-40 cm-es rönköknek nem kell további hőszigetelés. A összeillesztett rönkök hornyait régen mohával szigetelték, manapság tisztított birkagyapjúval célszerű kitölteni.

A fából készült szerkezeteket célszerű gomba, penész, és rovarok elleni szerrel kezelni, manapság remek, erre a célra kifejleszett szereket lehet kapni. A színezést, pácolást mindenki maga dönti el igényei alapján.

A rönkház élettartama:

A lucfenyőből épített rönkház élettartama 150-700 év.

A rönkház építése:

Kézi munkával, néhány kézi szerszám és gép segítségével. A helyszínen is lehet építeni ha az alkalmas rá. A legelterjedtebb módja hogy a rönkház felépül a telephelyen és szétszerelés után kerül a végleges helyére. Ez a szállítási és munkaidő költségek miatt drágább megoldás.

Mikor a legjobb a fát kivágatni?

Bármikor lehet, de a legjobb télen ujholdkor mert akkor a fa rönk nedvesség tartalma alacsonyabb.

Honnan vegyek fát és milyet?

Magyarországi erdőkben remek lucfenyőket lehet találni, több mint 40 cm rönkátmérővel. Aki szeretné vásárolhat külföldről is rönköket, de így magasabb ár és szállítási költség is terheli

Mikor lehet megkezdeni az építkezést?

Célszerű a rönköket fél évig pihentetni a kivágást követően, így a januárban kivágott rönkökből nyáron el lehet kezdeni a házépítést.

Mennyi idő alatt épül fel a rönkház?

A rönkházépítő munkások számától, a hely adottságaitól, az időjárástól, és a ház nagyságától függ az építkezés időtartama. Egy 10m-es hosszúságú rönk elkészítése két fő számára ha az már meg van tisztítva, 1 munkanap.

Tűzállóság:

Egy 35 cm vastag rönkfal átégési ideje 1,5 óra. Természetesen a fa gyúlékonysága miatt fokozott óvatossággal kell eljárnia rönkházban lévő kandallóval.

Rönkházépítésnél milyen egyéb anyagokat lehet használni?

Minden más épületben használt anyag szóba jöhet. Betonpadló, kő burkolat, téglafal, szőnyeg, hagyományos vagy modern fürdőszoba, konyha. A legújabb világítótestek, modern fűtés. Stb. Minden jól működik a rönkház falai között.

A rönkházépítés mennyibe kerül?

Nem lehet négyzetméterre beárazni otthona építési költségeit, a költségeket az határozza meg hogy mit szeretne a megrendelő. Két azonos alapterület? rönkházban sok különbség lehet.
A közfalak darabszáma, tető kialakítása, ablakok, nagysága-darabszáma, valamint az építés technikai nehézségei stb. A rönkház építkezés természetesen egy megállapodás alapján kezdődik. Az árat befolyásolja hogy a megrendelő milyen részt kíván venni az építésben?

Mit kap ön ha rönkházépítést választja?

Ön egy kézzel épített természetes fenyő rönkházba térhet haza. A rönkház falak építése szívvel, szeretettel és a legjobb tudással történik. A felépített rönkfalak az ablakkivágásokat, visszacsiszolt rönkvégeket, túlnyúlások díszített visszavágását, a szükséges csapolásokat Tartalmazzák.

És a rönkház befejező munkálatai?

A rönkház befejező munkáihoz elegendő egy normál asztalos vagy ács. Nem célszerű és költséghatékony egy rönkházépítő szakembert ezzel megbízni. Ügyfeleink saját maguk is elkészíthetik a befejező munkákat, melyben segítségükre lehet egy helyi szakember. (vízszerelő, villanyszerelő, ács, asztalos stb.) Természetesen a befejező munkákhoz minden információt rendelkezésre bocsájtok.

Mennyi fenyő kell a rönkházépítéshez?

Egy átlagos építésű 50m2 –es házhoz tetőtér beépítéssel (össz. 100m2) Kb.50m3 fenyő szükséges 30-40 cm vastag átmérővel. Ez a mennyiségű rönk házhoz szállítva daruzással együtt nagyságrendileg 2-2,5m Ft. Ez a falak felépítéséhez elegendő mennyiségű rönk.

Rönkházat szeretne építeni?... Kattintshon ide!